MjTürkiye, Mj Türkiye, MjTurkiye, Mj Turkiye, MjTurkiye.Org, MjTurkiye.Com - Webmaster Forum (Arşiv Ana sayfa) => SEO Arama Motoru Optimizasyonu

Konu: Neden Özgün İçerik?

Sayfa: [ 1 ]

fiberoptik 26.05.2008 20:45:24

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/mjturkiy/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1372

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/mjturkiy/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1378

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/mjturkiy/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1634

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/mjturkiy/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 1640
Blog sahipleri olarak elbette yazdıklarımızın mümkün olduğunca fazla insan tarafından okunmasını istiyoruz. Yoksa (bazı istisnalar hariç) neden oturup yazıyoruz? Çok okunmayı sağlamanın çeşitli yolları var. Reklam yapmak, blogu tanıtıcı faaliyetlerde bulunmak ve tabii en önemlisi arama motorlarında üst sıralarda çıkmak. Benimki gibi yeni açılmış bir bloga sahipseniz ve okuyucu ile daha yeni yeni buluşmaya başlamışsanız, arama motorları ve özellikle Google doğal olarak diğerlerinden biraz daha ön plana çıkmaktadır. Gogle da üst sıralarda çıkmanın formülleri; özgün içeriğe sahip olmak ve etkin bir SEO çalışması yapmaktan geçer. Ancak özgün içerik SEO çalışmasından daha önemlidir. Çünkü SEO içerik için yapılır.
ÖZGÜN İÇERİK NEDİR?
Özgün içerik, internet aleminde yalnızca sizde bulunan, başka sitelerden kopyalanmamış veya çalınmamış, tamamıyla site yazarının kendi emeğiyle oluşturduğu yazılar ve konulardır. Özgün içerik blogların olmazsa olmazıdır. Özgün içeriğin önemini daha iyi anlayabilmek için arama motorlarının felsefesini bilmemiz gerekir.
Şu an dünyada 1 numara olması açısından Google’ı örnek vermek istiyorum. Google da bütün siteler gibi bir web sitesidir. Amacı bilgiyi arayan insanlara aradıkları bilgiyi en kısa ve en doğru biçimde ulaştırabilmektir. Şu halde, dünyadaki bütün internet kullanıcıları Google için bir müşteridir. Google müşterilerine en iyi hizmeti verebilmek için milyonlarca sitede yer alan bilgi yığınını tasnif etmek, gerçek bilgi ile sahte bilgiyi birbirinden ayırmak ve müşterilerine aradığını en iyi şekilde sunmak zorundadır.
Google insanlığa faydası olan bir sitedir. Diğer sitelerden de insanlığa faydalı olmasını istemektedir. Ancak faydalı bilgi ile alelade bir bilgiyi birbirinden nasıl ayıracaktır? Google işte bu aşamada Pagerank (kısaca PR) dediğimiz sistemi geliştirmiştir. Pagerank (PR) bir web sitesinin Google’ın gözündeki değeridir. Google size ne kadar değer veriyorsa arama sonuçlarında da listede o kadar yukarılarda yer alırsınız.
Bir bilgi 50 sitede aynı şekilde yer alıyorsa arama sonuçlarında doğal olarak PR değeri en yüksek olanlar ilk sıralarda çıkacaktır. Ama aranan bilgi yalnızca sizde bulunuyorsa PR değeriniz ne olursa olsun elbette listenin başında siz olacaksınız demektir. Eğer böyle olmasa, Google aranılan bilgiyi sistemli bir sıralamaya tabi tutmadan listelese ne olurdu? En başından, Google bugünkü konumunda olmazdı.
Google felsefesini çok iyi anlatacağını düşündüğüm bir örnek vermek istiyorum. Bir lokantaya gittiniz ve yemek sipariş ettiniz. Yemeği beğendiyseniz kime teşekkür edersiniz? Garsona. Yemeği beğenmediyseniz şikayeti ilk olarak kime yaparsınız? Yine garsona. Oysa garson sadece servis yapan kişidir. Yemeği hazırlayan kişi ise içerideki aşçıdır.
Şimdi bu örneği pekiştirmemizi sağlayacak başka bir örnek vereceğim. Diyelim ki, aynı lokantada pilav pişiren 5 tane aşçı var. Siz pilav istediğinizde garson önce hangi aşçının pişirdiği pilavı getirecektir? Tabii ki en iyi pişiren aşçının pilavını. Onda yoksa, en iyi pişiren ikinci aşçınınkini. Garson böyle bir sıralama yapacaktır ki, müşterisini memnun edebilsin.
Blogcular aşçıdır, Google ise bizim garsonumuz. Okuyucular ise bizim müşterilerimiz. Müşteriye ne kadar değişik ve kaliteli yemekler sunabilirseniz lokantanıza olan talep de o derece yoğun olur. Özgün içerik, blog sahiplerini diğerlerinden ayırmakta en önemli kıstas olduğu için birinci derece öneme sahiptir.
ÖZGÜN İÇERİĞE NASIL SAHİP OLURUM?
Anlaşıldığı gibi, özgün içerik blog yazarının hazırladığı orijinal yazılardır. Ancak, içeriğin özgün olmasından ziyade, kaliteli ve farklı bir anlatıma sahip olması daha da önemlidir. Binlerce blog yazarı arasından sıyrılabilmek ve kendine hedeflediği konumda bir mevki edinebilmek için, blog yazarının diğerlerine göre farklarını ortaya koyabilmesi ve daha farklı konularda üretim yapması gerekir. Günümüzde blog yazarlarının pek çoğu hemen hemen birbirine benzer konularda yazmaktadır. Sizinle aynı konuda yazan yüzlerce blog varken okuyucular neden sizi tercih etsin? Öncelikle blog yazarı kendine bu soruyu sormalı ve gerekçelerini kendine sıralayabilmelidir. Şayet bu soruya makul ve mantıklı bir cevap verebiliyorsa bir sorun yok denebilir. Ama cevap verilemiyorsa blog yazarı bir kez daha düşünmeyi denemelidir.
Her insanın tabiatı gereği farklı konulara ilgisi ve merakı vardır. Mesela ben, tarih denince hemen o tarafa yönelirim. Bunun gibi, blog yazarı önce neye ilgisi olduğunu keşfetmeli ve ağırlıklı olarak o konuda içerik üretmelidir. Herkesin yazdığını bir de benim yazmam ne bana bir şey kazandırır, ne de okuyucunun ilgisini çeker. Okuyucunun benim blogumda vakit geçirmesi, birden fazla yazımı okuması, sonrasında yeniden ziyarette bulunması için diğerlerinin yaptığından farklı işler yapmam gerekir. Bence işte gerçek özgün içerik de budur. Yani kimsenin yazmadığı konuları yazmak.
Yazı yazmak bir sanattır. Sanatınızın ne derece kıymetli olduğuna da davranışlarıyla okuyucular karar verir. Bir insanın bir konuda bir şeyler yazabilmesi için evvela konuya az da olsa vakıf olması gerekir. Yazdığı konunun mantığını kavrayamamış birinden de kaliteli bir yazı beklemek gerçekte beyhude bir bekleyiştir. Konunun mantığını kavramak ise bol bol okumaktan ve araştırmaktan geçer. Bu nedenle, blog yazarı bir konuda yazmaya başlamadan önce o konuyla ilgili birden fazla kaynaktan araştırma yapmalı, edindiği bilgiyi kendi beyin süzgecinden geçirdikten sonra kişisel yorumunu da katarak içeriği oluşturmalıdır. Bu yapılırsa yazar gerçekten özgün bir içerik meydana getirmiş olur.
Google’ın bu şekilde oluşturulmuş içeriklere her zaman zaafı vardır ve deyim yerindeyse bu türden bir içerik gördüğünde ağzının suyu akmaktadır. Zaten Google da site ve blog sahiplerinden bunu istemekte ve bunu beklemektedir. Google webmasters servisinde üstüne basa basa bundan bahsetmektedir. Başarılı olmayı hedefleyen blog yazarının bunu görmezden gelmesi ve içerik üretmeden başka yollarla başarıyı araması ne kadar da anlamsızdır.
Dilim döndüğünce özgün içeriğin öneminden ve nasıl oluşturulması gerektiğinden bahsetmeye çalıştım. Anlatmaya çalıştıklarım benim 3 yıllık blog geçmişimden edindiğim tecrübelerdir. İnşallah okuyan kişilere de bir nebze de olsa faydası olmuştur.
Bütün blog sahiplerine bol hitli günler ve yazılar dilerim.

Alıntıdır.

Sayfa: [ 1 ]

SMF Hacks